Glycatie van de huid? Wat nu weer, zal je wel denken! Versuikering van de huid? Dit fenomeen bestaat al eeuwen,maar gezien de huidige Mac-Donalds generatie, zoals de jongeren tegenwoordig worden genoemd, zal dit alleen maar een groter probleem worden. Helaas leven we nu in een maatschappij, waar wel op iedere hoek een zoetigheid of Fast-Food te verkrijgen is. Bij de kassa van de supermarkt liggen de snelle meeneem snacks en in de schoolkantine zijn de frikandelbroodjes een ware hit. Het feit blijft dat het ongezonde eten goedkoper is, dan het gezonde biologische eten of zelfs een stuk fruit.
Wat is glycatie?
Wat gebeurt er nu eigenlijk bij versuikering in de huid? Simpel gezegd zetten bij glycatie suikers zich vast op het collageen en de elastine in de huid, die daardoor verharden en beschadigen. Hierdoor kan de huid zich minder goed herstellen en wordt het onderhoud lastiger. Hoe meer verbindingen er zijn tussen suikers en eiwitten (collageen en elastine), hoe minder herstel en onderhoud er mogelijk is. Met als eindresultaat geglyceerd collageen en geglyceerd elastine.
Wanneer versuikert je huid?
Dit versuikeringsproces van de huid begint al vroeg: eind twintig is dit proces al een tijd aan de gang. Jaarlijks komt daar ongeveer 3.7% geglyceerd collageen bij. Dit percentage verschilt van persoon tot persoon. Dit hangt mogelijk ook af van je dieet.
Je lichaam heeft koolhydraten voor allerlei functies nodig. En deze stoffen zitten ook in bijna alle voedingsmiddelen. Van fruit en brood tot aardappelen. Ze zijn dus haast onmogelijk om te vermijden en ze geven je trouwens ook energie. Wél geldt natuurlijk: hoe meer suikers in je dieet, hoe meer suikers in je lichaam die mogelijk glycatie kunnen geven.
Hoe kun je versuikering van de huid voorkomen of verminderen?
✔ Hoe meer suikers in je lichaam circuleren, hoe meer versuikering er kan ontstaan. Een keertje snoepen is natuurlijk echt niet erg: het gaat om de balans.
✔ Bereid je eten voornamelijk in water (koken of stomen), hierdoor ontstaan er minder AGE’s. Maar als je graag groentes grilt, doe dat vooral, want groentes blijven – ondanks het bruine randje – enorm gezond.
✔ Er zijn kruiden die de versuikeringsreactie mogelijk kunnen afremmen. Dat geldt voor kaneel, kruidnagel, oregano en piment.
✔ Ook zijn er stoffen die mogelijk één of meer mechanismes van glycatie kunnen afremmen, maar dit is nog niet helemaal bewezen. Dan gaat het om: gember, knoflook, α-liponzuur, carnitine, taurine, l-carnosine, sommige flavonoïden en benfotiamine.
(tekst dr-jetskeultee)