Wisten jullie dat er jaarlijks meer mensen doodgaan aan huidkanker dan aan verkeersongevallen? Gek toch dat we wel leren hoe we ons in het verkeer moeten gedragen, maar niet goed weten hoe we moeten smeren.
Zonnestralen zijn echt schadelijk voor de huid! Volgens berekeningen krijgt de komende jaren 1 op de 4 Nederlanders te maken met huidkanker, mede veroorzaakt door ons zongedrag. Een ander nadeel van die zonnestralen is dat ze voor 90 procent de oorzaak zijn van huidveroudering zoals rimpels, pigment en verslapping van de huid. Het is niet voor niets dat zowel door de Nederlandse als Amerikaanse vereniging geadviseerd wordt om dagelijks minstens een factor 15 te gebruiken; zomer en winter.
Veel mensen weten niet dat uv-A (eigenlijk de meest schadelijke stralen) ook door wolken en glas gaan. Onderzoek laat zien dat het regelmatig gebruik van zonnebrandcrème gedurende de eerste 18 jaar van je leven het risico op NMSC (non-melanoma skin cancer) met 78 procent vermindert.
Het antwoord op de vraag is dus eigenlijk ja, zonbescherming is echt noodzakelijk!
Echter, veel belangrijker dan de factor is de wijze van het gebruik van de crème. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die hele hoge factoren gebruikten zelfs een wat hogere kans hadden op het krijgen van huidkanker dan mensen die lagere factoren gebruiken (denk aan 15 of 30). Volgens de onderzoekers komt dit doordat de mensen met een hoge factor minder vaak en minder goed smeren.
Welke beschermingsfactor moet ik kiezen?
Gebruik dus in ieder geval dagelijks een factor 15 of 30 (dus ook in de winter) en combineer dit met (een crème met) antioxidanten. Ook in de zomer kun je met een factor 15 of 30 blijven smeren maar breng het dan wat frequenter aan. Tenzij je een extreem lichte huid hebt, is gebruik van een factor 15 of 30 vermoedelijk hoog genoeg. Een factor 30 is aan te raden voor mensen met een lichte huid of die last hebben van pigmentvlekken. Ook als je van je zelf weet dat je niet een trouwe smeerder bent is een factor 50 geschikter
Als je een zonnebrandcrème goed en volgens de regels aanbrengt, beschermt een product met een factor 15 tegen 94 procent van de zonnestralen en een product met een factor 30 tegen 97 procent van de zonnestralen. Belangrijk om te weten is dat er geen enkele filter is die je voor 100% tegen de zon beschermt!
Hoeveel zonnebrandcreme moet ik gebruiken?
Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat mensen vaak te weinig zonnebrandcrème gebruiken. Om de werkelijke bescherming te krijgen die op het product aangegeven staat, moet je 2 mg/cm2 op de huid aanbrengen. Met deze hoeveelheid wordt de SPF bepaald die aangegeven is op de zonnebrandcrème. Dit is ongeveer een halve theelepel voor je gezicht. Voor je armen en benen heb je zo’n 4 eetlepels nodig, en voor je romp (voor en achter) ook nog eens 2 eetlepels. Om je goed te beschermen, heb je dus veel zonnebrandcrème nodig!
Een foundation of dagcrème met SPF of een apart product?
Hoewel het in de winter prima is om je huid te beschermen met een foundation of dagcrème met een SPF, ben ik er in de zomer toch voorstander van om een apart zonnebrandproduct te gebruiken. Een foundation (of poeder) breng je namelijk nooit dik genoeg aan om echt de bescherming te krijgen die op de verpakking staat. Een goede dagcrème met SPF kun je wel wat dikker aanbrengen.
Conclusie: Ga je op zonvakantie, of heerlijke een terrasje pakken, gebruikt dan iedere 2 uur een zonnebrandproduct ! Ben je niet zo consequent in smeren gebruik dan bij voorkeur een factor 50 aan zonnebrandproduct.